Bela obleka za obhajilo

Vas zanima zakaj so vse posebne priložnosti obarvane v belo. Morda vas zanima zakaj je poročna obleka, obleka  za obhajilo in birmo bele barve. V naslednjem članku bom to opisala. Obhajilo je vedno bil zelo pomemben ritual na zahodu. V starih časih v revne pred industrijske Evrope ali kasneje delovnega razreda v Evropi in Ameriki noben ni imel denarja, da bi si privoščil obleko za obhajilo. Večinoma so nosili vse kar so imeli soma. Doma pa niso imeli veliko oblačil. Le ta so bila zelo draga, zato si jih je lahko zelo malo ljudi privoščilo. Ampak tisti, ki so si lahko privoščili obleko za birmo so si jo privoščili v beli barvi. Obleka za obhajilo je bila narejena iz najboljših vzorcev in materialov. Večinoma je bila iz svila sli satena ali žameta ali katere druge dragocene tkanine. Na teh obredih naj bi bilo za obleko za birmo zapravljeno več denarja kot za celotni obred. Poleg obleke za obhajilo je bil tudi pomemben nakit. Nekatere cerkve so posojale obleke za obhajilo ali so naročile vsem faranom, da morajo vsi nositi ta tip obleke. Vendar so se bogati ljudje zelo znašli. Poleg obleke za obhajilo so si privoščili veliko nakita. Le ta je bil ročno in unikatno izdelan samo za njih.
Več info na http://www.porocna-agencija.si/ 

Obleka za birmo ali poročna obleka bi naj bila v preteklosti različnih barv. Danes je bela, ker to sporoča čistost, nedolžnost in neomadeževan um. V renesansi so bile obleke za birmo različnih barv od rdeče do rumene in zelene.  Zgodovinarji in preučevali tkanin so do tega sklepa prišli, ko so zasegli zelo stare obleke, ki so bile vse zbledele. Kar pomeni, da so na njih bile nekoč barve.  Tako poroko kot druge zakramente povezujemo z nedolžnostjo. Seveda bi naj bili tako moški kot ženske nedolžni do svoje poroke. Kar pomeni, da se jih noben ni dotaknil v noben pogledu. Seveda so kasneje ženske razvile to tradicijo, da so nosile belo tudi na druge družinske dogodke. Tako se je točno vedelo katere ženske so še samske in so pripravljene za poroko. Ker naj bi bili naši otroci še čisti za birmo in obhajilo lahko nosijo belo. Tako je bela barva postala barva samo še nedolžnih ljudi. Tisti, ki so že grešili vsekakor niso imeli pravice nositi te barve. Seveda pa so takrat obstajale tudi prevare. Te prevare so bile tudi takšne, da so se ljudje izdajali za nekaj kar niso. Torej dejali so, da so nedolžni ali niso bili.

Barve so bile skozi zgodovino zelo pomembne. Velikokrat so sporočale koliko denarja ima kdo. Torej sporočale so elitno pripadnost. V 17 stoletju je bil zelo popularno, da so ljudje na vrhu nosili modro barvo, ta bi naj uprizarjala njihovo modro kri in njihovo modrost. Britanci so nosilo modro barvo tudi še z drugimi tkaninami, vzorci in barvami.