Električni grelci za naš dom

elektricni-grelecKo se pripravljamo na hladne zimske mesece, najprej pomislimo na to, na kakšen način bomo naše domovanje ogrevali. V današnjem času imamo v trgovinah na voljo ogromno različnih ponudb za ogrevanje. Izkoriščamo lahko električno energijo (električni grelci – konvektorji, halogenske peči, kaloriferji, stenski grelniki, infra peči, električni radiatorji, IR paneli), prostore lahko ogrevamo s toplotnimi črpalkami, ki lahko delujejo na princip zrak-voda, kar pomeni, da se izkorišča topel zrak iz okolice. Druga možnost je princip zemlja-voda, kjer za ogrevanje izkoristimo stalno temperaturo zemlje. Poznamo tudi možnost principa voda-voda, kjer se kot vir toplote izkorišča podtalnica.

Dom lahko ogrevamo tudi s kurilnim oljem, plinom, drvi, drugi leseni viri pa so še sekanci, peleti in briketi.

Električni grelci so primerni predvsem za ogrevanje tistih prostorov, kjer nimamo drugih možnosti. Še vedno veljajo za precej potratne vire toplote, čeprav so modernejše naprave dosti bolj varčne. Toploto oddajajo še nekaj časa po tem, ko jih izključimo z vira napajanja. Njihova prednost je tudi ta, da jih je enostavno montirati in uporabljati.

Električni grelci, ki so najpogosteje v uporabi v naših domovih, so električni radiatorji in kaloriferji. Radiatorji so primerni za skoraj vsak prostor, ne sušijo zraka, upravljamo pa jih s termostatom. Najdemo jih v verziji s premičnimi kolesci, da se jih tudi montirati na zid.

Za kaloriferje se največkrat odločimo v manjših kopalnicah. So samostoječi ali pa se jih da pritrditi na steno. Vklopimo jih lahko le s pritiskom na gumb, nekateri modeli pa imajo še daljinec.

Ostali električni grelci, ki postajajo vedno bolj razširjeni, so npr. konvektorji, ki delujejo s pomočjo vode in z njimi lahko grejemo ali hladimo prostor.

Halogenske peči nimajo ventilatorja, zato je njihovo delovanje tiho, primerne pa so za tiste prostore, ki se težko segrejejo.

Stenski grelniki imajo lopute, s katerimi usmerjajo zrak, temperaturo pa lahko nastavimo ročno.