Kandida, gliva ki utruja

Čeprav je Candida albicans običajna prebivalke sluznic vse od zgodnjega otroštva, je ta gliva iz družine kvasovk vseskozi na preži za ravno pravimi pogoji za svojo razrast. V takšnih razmerah se spremeni v trdovratno nadlogo, ki lahko povzroča težave na koži, v nožnici, ustih, a tudi zdravju na splošno. Težko se je znebimo in nekateri strokovnjaki menijo, da je »leglo« njene trdovratne vztrajnosti v prebavilih – v črevesju.
Še zlasti naravni zdravilci veliko pozornosti namenjajo prav prisotnosti najpogostejše glive Candida albicans v telesu. Kot poudarjajo, lahko tehtnico od njene nedolžne prisotnosti do velikega izziva za imunski sistem prevesi preveč sladkorja, drugih rafiniranih ogljikovih hidratov ali alkohola v prehrani. Občutljivo ravnovesje lahko porušijo še antibiotiki ali dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet, pa tudi nosečnost in nekatera druga stanja.
Pogosto so ljudje z razraščeno kandido občutljivi tudi na živila s kvasovkami, kot je pivo, kruh, sir s plesnijo… Stanje se dodatno poslabša v vlažnih razmerah in plesnivih prostorih.

Tako imenovani glivični sindrom sicer ni nekaj, na kar bi ob težavah svojega pacienta običajno opozoril zdravnik alopatske medicine. Naravni zdravilci pa nanj pomislijo ob tako raznolikih težavah, kot so:
• utrujenost,
• splošno slabo počutje,
• prebavnih težavah (vetrovi, napenjanje, driska …),
• ponavljajočih se kroničnih okužbah,
• alergijah,
• kožnih težavah,
• pomanjkanju zbranosti,
• malodušju,
• razdražljivosti,
• hlastanje po enostavnem sladkorju in drugih rafiniranih ogljikovih hidratih.