Tonerji

Kaj so tonerji?

Obnovljeni poceni toner se po tisku nekaj tisoč strani izrabi oziroma v njem zmanjka barvila. Za razliko od kartuš, pri katerih se marsikdo kar sam loti ponovnega polnjenja, to pri tonerjih za laserske tiskalnike ni tako enostavno. Barvilo v prahu se namreč ne more enostavno natrositi v notranjost bobna, temveč je postopek precej bolj zapleten – zato prihajajo obnovljeni tonerji v trgovine s strani podjetij, ki so za to specializirana.
Več info na: http://birostore.com/tonerji 
Kakšno pot imajo obnovljeni tonerji? Nov in običajno originalen toner se z uporabo izprazni in potrebna je zamenjava. Ko naročimo nadomestni toner, je najbolje stare ponuditi kar dobavitelju – ta bo poskrbel, da gre toner od njega k podjetju za »reciklažo«, ki bo poskrbelo, da se toner strokovno odpre, napolni, mnogi vitalni deli pa se nadomestijo z novimi. Prav tako pa lahko toner oddate na različnih zbirnih mestih – zbirajo jih šole, vrtci in mnoge druge javne ustanove.
Ko je toner obnovljen oziroma ponovno napolnjen in njegovi deli zamenjani, se pošlje nazaj v trgovino. Obnovljeni tonerji so označeni kot obnovljeni oziroma nimajo oznake, da gre za povsem nove, kljub temu pa tudi za takšen toner dobite garancijo. Obnovljeni tonerji so cenovno tudi precej bolj ugodni od povsem novih – že od kompatibilnih (neoriginalnih), še bolj pa od originalnih.

Obnovljeni tonerji prispevajo k ohranjanju okolja

Če ste ekološko osveščeno podjetje, potem gotovo velja, da ne uporabljate novih tonerjev, temveč so pri vas v tiskalnikih obnovljeni tonerji. Tako z majhnim prispevkom zagotavljate varovanje okolja.Prvič zato, ker ni bilo treba izdelati povsem novega tonerja, drugič pa, ker stari ni romal na smetišče – gre namreč za izdelek iz plastike, ki je polnjen s kemikalijami (in te so tudi v sicer praznem tonerju).
Lahko naredite še kaj več? Vsekakor. Pri tiskanju je najboljše pravilo za ohranjanje okolja tisto, ki pravi, da se ne odločimo za tiskanje, kadar to ni nujno potrebno. Če tiskate, pa tiskajte na ekološki oziroma recikliram papir ter varčno – nobene potrebe ni za tisk z barvami, če lahko dokument natisnete samo z uporabo črnega barvila.
Marsikatero podjetje se želi nekoliko bolj »ekološko«usmeriti oziroma se kot podjetje, ki mu je mar za ohranjanje okolja, vsaj predstavljati na trgu. Tako večina podjetij dobro skrbi za tehnološke izboljšave v proizvodnji, kjer se trudijo za čim bolj »zeleno« uporabo tehnologij. Prav tako pa je treba pomisliti tudi na drugi del podjetja – na neproizvodni oziroma operativni del. Kako za ekološko usmerjenost skrbijo tam? Ali ločujejo odpadke? Naročajo ekološki papir? So v njihovih tiskalnikih v uporabi obnovljeni tonerji?