Tekočina za kontaktne leče

Kontaktne leče  so leče, ki nam pomagajo k boljšem in izostrenem vidu. Tekočina za kontaktne leče je tekočina, ki se uporablja za shranjevanje in čiščenje kontaktnih leč. Najbolj znane so tekočine z vodikovim peroksidom, ki so cenovno najbolj ugodne in dobavljive v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Vse kontaktne leče potrebujejo tudi posebno nego in shranjevanje, da bi maksimalno podaljšali življenjsko dobo in se izognili morebitnih okužbam ali vnetjem. Razlika pri tekočinah za leče je velika, zato se pred uporabo posvetujte z strokovnjakom ali okulistom. Večina tekočin za kontaktne leče so primerne za vse vrste leč in so zelo enostavne za uporabo. Kontaktne leče naj bi se v tekočini namakale najmanj 6 ur dnevno, vendar pa na tržišču ponujajo nove tekočine z krajšim časom namakanja oz. shranjevanja.
Tekočina za leče lečo navlaži in jo pripravi za nadaljnjo uporabo. Preprečijo lahko veliko morebitnih okužb in alergijskih reakcij. Z uporabo tekočine za leče so kontaktne leče vedno čiste in varno shranjene. Preden pa vnesete lečo v oko pa nanesite nekaj kapljic tekočine za lečo na samo lečo in preprečite srbenje in rdečico oči. Tekočina za leče je brez vonja in barve in je enostavna za uporabo. Preprečujejo tudi alergijske reakcije in draženje očesa.

Prednosti tekočin za leče

Tekočine za leče imajo veliko prednosti, ki pa so zelo pomembna pri uporabi kontaktnih leč. Preprečujejo alergijske reakcije in občutljivost očesa, narejene pa so iz naravnih materialov, ki ne škodujejo leči ali očesu. Pred uporabo tekočine pa preverite rok uporabe, da se izognete morebitnim reakcijam. Če občutite kakršnokoli nelagodje ali draženje očesa ob uporabi tekočine, tekočino nemudoma prenehajte uporabljati in se takoj posvetujte z zdravnikom.

Enostavno čiščenje leč s pomočjo tekočine za leče, nam prihrani veliko časa.

Postopek:

  1. Položite lečo na prst in uporabite nekaj kapljic tekočine za lečo.
  2. Uporabljajte majhne količine, saj so kapljice v tekočem stanju.
  3. Nikoli pa ne spirajte leč pod vodo, saj leča izgubi svojo funkcijo in preneha delovati.
  4. Tekočine za leče nikoli ne redčite z vodo, saj voda vsebuje veliko bakterij, ki pa privedejo do okužb in vnetja očesa.

Prednosti tekočin za kontaktne leče

  1. So cenovno ugodne in preproste za uporabo. Narejene pa so iz materialov, ki ne dražijo ali škodujejo očesu.
  2. Tekočina za čiščenje leč je brez barve in vonja, ki pa je razgradljive sestave.
  3. Priročne se tudi za potovanja in vožnjo, saj so shranjene v majhni tubi, ki so dobro zatesnjene in preprečujejo kapljanje ali uhajanje tekočine.

Uporaba tekočine za kontaktne leče

Preden se lotite postopka, si temeljito umite roke. Prepričajte se da na rokah ni nobenih sledov parfuma, olja ali drugih sredstev. Če pridejo v stik z vašo lečo, se ob uporabi lahko oko vname ali celo poškoduje. Zato je uporaba same tekočine za leče še tako zelo pomembna. Roke si poskušajte pred samim postopkom posušiti z brisačo. Dolgi nohti lahko poškodujejo lečo in oko, zato prosite nekoga drugega da vam priskoči na pomoč, če imate radi dolge nohte. Lečo z čistimi rokami vzamemo iz tekočine in pred samo uporabo leče odstranite vsa ličila iz očesnih predelov in oči. Oko mora biti čisto pred uporabo kontaktnih leč ali drugih leč. Vedno uporabljajte dezinfekcijske raztopine, kapljice za oko in tekočine za leče, tako se boste izognili morebitnim težavam.

Očistite vsako lečo in lečo nežno vtrite s kazalcem neposredno na oko. Čistite lečo ob vsaki uporabi in jo po koncu vedno primerno shranite v tekočini namenjeni za kontaktne leče. Tekočino za leče je potrebno zamenjati približno vsake 3 mesece, saj imajo rok uporabe zaradi sestavin nekoliko krajši. Kontaktne leče nosite toliko časa dnevno, koliko vam je predpisal vaš zdravnik ali strokovnjak.

Nikoli ne uporabljajte kontaktne leče drugih ali posojajte svoji leč, tako se boste izognili večjim tveganjem okužb. Ob pravilni uporabi tekočine za leče bodo vaše oči ostale nepoškodovane in zdrave. Tekočina nam preprečuje občutljivost očesa na sonce in drugo svetlobo.